Praktiska Gnesta kan få böta en halv miljon kronor

1:11 min

Om inte gymnasieskolan Praktiska Gnesta rättar till bristerna på skolan innan den 2 juni kommer de få böta en halv miljon kronor.

Men enligt rektor Christer Lagergren var viteshotet onödigt. Han säger att  skolan arbetar med att förbättra sig och han säger att han inte har några tvivel på att skolan ska hinna förbättra sig till den 2 juni.

– Arbetet har redan börjat, så det är klart vi hinner det. Anledningar till att man lägger ett vite är att vi inte ska segdra det, men det har vi ingen anledning att göra. Det hade inte behövt något vite, vi åtgärdar det ändå, säger han.

Bristerna som Skolinspektionen påtalat var resultatet av en andra inspektion.

Skolinspektionen har tidigare pekat ut brister hos företaget Praktiska Sverige AB, som driver flera gymnasieskolor i Sverige, och då bland annat den i Gnesta.

31 av företagets skolor granskas nu. Företaget har fått betala en miljon i böter för brister på gymnasieskolor i Nacka och Uddevalla, och i höstas förra året tog Skolinspektionen tillbaka ett tillstånd för en av Praktiska Sverige AB:s gymnasieskolor i Tumba.

Bristerna i Gnesta rör bland annat elevers rätt till stöd och åtgärdsprogram och organisationen av yrkesprogrammen. Eleverna vet inte om de läser en gymnasial lärlingutbildning eller inte. Rektor Christer Lagergren säger att skolan måste börja vara tydligare när eleverna börjar.

– Vår målsättning är att alla ska ha en lärlingsförlagd utbildning när de börjar, men då krävs att de får hälften av undervisningtiden på en arbetsplats, men det kan inte alltid uppnås av olika skäl.

Vad säger du då om kritiken?

– Den är berättigad, vi måste vara tydligare när eleverna börjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista