Foto: Emma Stark/Sveriges Radio.

FP vill ha fler förskoleplatser i Katrineholm

Förälder: Det behövs en pedagog till per avdelning
4:42 min

Partiet skriver i en motion att det idag finns mer än 80 barn i kö till förskolan och att det är för många barn i småbarnsgrupperna.

Enligt Folkpartiet kommer det att krävas minst tio nya avdelningar för att barn, personal och föräldrar ska känna trygghet på förskolan.

Sedan tidigare är det klart att fem nya avdelningar ska öppnas under 2014.

Det är brist på förskoleplatser i Katrineholm och småbarnsgrupperna är för stora, det vittnar både politiker och föräldrar om.

Föräldern Julia Fries i Katrineholm har en två-årig son på en förskola i Bie och hon är bekymrad över de stora småbarngrupperna med för få pedagoger och vill ha upp frågan på agendan inför valet.

Hon beskriver hur situationen blev akut på sonens förskola i höstas.

– Vi kan inte garantera barnens säkerhet i barngruppen eftersom det är så mycket inskolningar nu, sa personalen. Då tänkte jag att så får det inte vara.

Du har haft kontakt med Anneli Hedberg ordförande i utbildningsnämnden vad sa hon om det här?

– Hon håller med mig om att det är för stora grupper och att de ska satsa på fler förskoleavdelningar och en höjd skolpeng på femtusen kronor per barn och år. Det låter ju bra med i praktiken betyder det kanske en extra pedagog på 100 barn, det krävs. Men det skulle behövas en extra vuxen per avdelning, säger Julia Fries.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".