Fortsatt Bernadottestrid om sörmländsk släktgård

En infekterad familjestrid om en sörmländsk släktgård i släkten Bernadotte har på nytt hanterats i domstol.

En syssling till kungen vill få tillbaka sin släktgård som hon tidigare skänkt bort till sin svägerska.

Kvinnan ville att gåvohandlingen skulle ogiltigförklaras och hänvisade bland annat att till att hon mådde psykiskt dåligt vid tillfället och hade en skatteskuld, men Nyköpings tingsrätt säger nej till hennes krav bland annat eftersom det inte är klarlagt att hon led av någon psykisk störning.

Enligt tingsrätten framgår det klart av gåvohandlingens innehåll att den rör en gåva och tingsrätten konstaterar att sysslingen till kungen måste ha varit medveten om rättshandlingens innebörd när gåvobrevet undertecknades.

Tingsrätten bedömer därför sammantaget att det inte är visat att hon som tog emot gåvan genom något otillbörligt förfarande förmått den andre att ge bort fastigheten.

Rättshandlingen är således inte ogiltig, enligt tingsrätten. Det finns heller ingen egentlig utredning för att hon som gav bort gården befann sig i en beroendeställning gentemot mottagaren.

Fallet har redan varit uppe i hovrätten, som avslog kvinnans klagan på Lantmäteriets beslut att bevilja lagfart för den nya ägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista