1 av 3
Sjukgymnastiken begränsas i Strängnäs. Foto: Maria Blanco/SR
2 av 3
Foto: Maria Blanco/SR
3 av 3
MarieLouise Pettersson och Malin Borneland. Foto: Maria Blanco/SR
Publiknätverket

Sjukgymnastiken i grupp begränsas i Strängnäs

1:38 min

Vårdcentralen Strängnäs har allt fler patienter som behöver sjukgymnastik av olika anledningar. För att kunna ta hand om alla har vårdcentralen bestämt att begränsa all gruppträning. Ett beslut som har gjort en del patienter besvikna.

Från och med i år, till exempel, får MS-gruppen träna nitton veckor under hela året. Malin Borneland är med i den här gruppen. För henne innebär gruppträning mycket mer än bara de fysiska fördelarna.

– Dels är att vi kan behålla våra muskler och orka fortsätta. Men sedan är det också så mycket gruppen, vad den betyder. Där kan jag vara mig själv för där får jag förståelse om hur jag mår.

Vårdcentralen Strängnäs svarar att man måste dela de befintliga resurserna mellan flera olika sorters patientgrupper. Under veckan startas en gruppträning för personer med artros. Inger Gustavsson, sjukgymnast på vårdcentralen, tillägger att de inte har någon patient som går jämt på sjukgymnastik och att de måste får ta ansvar.

– Vi tycker inte att de bara ska träna nitton veckor. Vi tycker att de ska träna kontinuerligt. Men vi lägger ett lite större ansvar kanske på patienterna själva under den perioden när de inte kommer hit.

Marie Louise Petterson tränar i samma grupp som Malin Borneland. Hon berättar att det är svårt att själv komma igång med träningen eftersom hon är sjuk och ofta saknar den energi som krävs. Därför ser hon fram emot att börja gruppträna den 19 mars igen.

Både hon och Malin anser att de senaste tre månadernas uppehåll kommer att märkas. Efter många år med ständig gruppträning kommer det att kännas som en omstart säger de.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista