1 av 2
Den planerade hundparken har överklagats av länsstyrelsen. Foto: Maria Blanco/SR
2 av 2
Just nu finns två hundparker i Eskilstuna där 7000 hundar ska samsas. En av dem är Kronskogen. Foto: Maria Blanco/SR
Publiknätverket

Hundpark i Eskilstuna på is efter överklagan

1:45 min

Planerna på en hundpark, som Eskilstuna kommun planerar i stadsdelen Fröslunda, har fastnat i miljödomstolen. Det finns mer än 7000 hundar registrerade i kommunen men bara två ställen där man kan släppa sina djur fria: Kronskogen hundpark och Djurgården.

– Det skulle behövas fler hundparker så att man kan gå dit istället för att ta bilen, säger Ellinor Högsberg är med sin hund på Kronskogen.

Både hundägarna och Eskilstuna kommun gör en positiv bedömning av den existerande hundparken och tycker att det behövs fler ställe där hundar kan springa utan koppel.

Kommunen vill anlägga en hundpark i Åparken vid Eskilstunaån i Fröslunda. Det är 3 500 kvadratmeter, mer än dubbelt så stort som parken i Kronskogen. Men än så länge ligger planeringen på is.

– Länsstyrelsen har överklagat projektet och just nu ligger det i miljödomstolen och vi väntar på beslut. Vi hoppas att få ett ja därifrån så att vi kan anlägga en hundlekpark i Åparken i år, säger Hanna Nordin, landskapsingenjör på kommunens parkavdelning.

Fröslunda är ett av områdena med flest hundar i Eskilstuna och detta är ett av de viktigaste kriterier när kommunen väljer var en hundpark skall byggas. Man prioriterar också att bygga hundparker i centrum eftersom hundägarna där har färre alternativ än de som bor utanför.

Hanna Nordin lägger till att målet på lång sikt är att ha fem hundparker i centrala Eskilstuna.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista