1 av 2
Oppositionsrådet Magnus Leivik (M). Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Åsa Kullgren, S, landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio

Kortare vårdköer i landsting där Moderater styr

1:16 min

I landsting där Moderater styr är vårdköerna för operationer generellt kortare än i landsting där Socialdemokraterna är i ledningen. Det visar statistik som Moderaterna i Sörmland har låtit opartiska Riksdagens Utredningstjänst ta fram. Åsa Kullgren menar att den statistiken inte kan stämma för Sörmland.

Det här är en del i en sammanställning där en rad olika fakta kring vården presenteras.

Magnus Leivik är oppositionsråd i Sörmland.

– Statistiken visar att Allianssstyrda landsting har höjt skatten något mer vilketvisar att vi inte är ett skattesänkarparti till varje pris. Alliansstyrda landsting har kortare vårdköer än socialdemokratiska, säger han.

För tre år sedan var de Socialdemokratiska landstingen en aning bättre än dom moderatstyrda men i november 2013 skiljde det i genomsnitt fyra procentenheter vad gäller kölängderna.

Den Moderatbeställda faktasammanställningen visar också att om man jämför åren 2000 till 2006 då Socialdemokraterna styrde Sverige, med åren 2007 till 2012 då Alliansen regerat, utfärdades 6,8 procent fler sjuksköterskelegitimationer under den borgerliga perioden.

Samtidigt har Sörmland sedan en lång tid tillbaka brist på sjuksköterskor och Magnus Leivik konstaterar att man måste få sjuksköterskorna att vilja jobba i Sörmland.

– Får att lyckas med det måste vi ha en bra arbetssituation och bli bättre arbetsgivare. Här skiljer sig Socialdemokraterna från Moderaterna, vi säger att landstinget inte är en tillräckligt bra arbetsgivare, säger Leivik.

Landstingsstyrelsens ordförande, Åsa Kullgren, S, säger att hon inte läst rapporten, men är kritisk till Moderaternas utspel idag.

– Jag tycker rapporten är ett desperat bevis från moderaterna, att de känner sig pressade och skyller ifrån sig regenringens misslyckanden. De har valt att inte satsa på välfärd utan sänka skatten. De hade kunnat satsa mer på statsbidrag till landstingen, säger hon.

Vad säger du om att vårdköerna är lägre i moderata landsting?

– Nu har jag inte sett de siffrorna men jag vet att vi det senaste halvåret kapat köerna ordentligt tack vare en politisk satsning. Det stämmer nog inte längre för vårt landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista