Fler trygghetsboenden i Eskilstuna

"Gamla vill inte sitta ensamma"
1:34 min

Eskilstuna kommun kommer att subventionera byggandet av trygghetsboenden. De lägenheterna är inte biståndsprövade och riktar sig till personer som är över 70 år.

Husen måste till exempel ha hiss, lägenheterna larm som varnar om spisen är på och de ska ha en öppen duschplats. Dessutom ska det finnas gemensamma lokaler i anslutning till bostäderna.

– Där kan man träffas, äta tillsammans och så vidare. Det är den gemensamhet som man eftersträvar. De gamla vill inte sitta ensamma helst, de vill kunna träffa andra, framhäver Gustaf Ysing, ansvarig för boendefrågor på Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Eva Nordborg, uppdragschef på Vuxenförvaltningen, förklarar att kommunen har beslutat att gå in med ekonomiska subventioner för att verkligen komma igång med trygghetsboende.

Hon säger att Kommunfastigheter tidigare har visat intresse men det återstår att se om man också kan locka de privata aktörerna. Ett annat frågetecken är om hyrorna kommer att vara tillräckligt attraktiva.

SPF anser att satsningen på trygghetsboenden kan innebära en förbättring av den tuffa bostadsmarknaden i Eskilstuna.

– Lyckas man med att få mer trygghetsboende så skulle del kanske detta frigöra andra lägenheter till yngre människor, påpekar Gustaf Ysing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".