Mehrdad Darvishpour är senior lektor i socialt arbete på MDH Foto: Privat

Invandrarmän och jämställdhet - hur går det ihop?

9:47 min

Hur förlorar männen makt efter invandring till Sverige och vad gör det med attityden till jämställdhet när kvinnorna får ökad makt? Invandrarmän och jämställdhet var temat när sociologlektorn Mehrdad Darvishpour höll föreläsning idag.

Män som immigrerar från andra kulturer till Sverige upplever inte bara ett nytt land utan också en fyrfaldig förlust i makt.

Kommer du hit som flykting, oavsett vilken status du haft i hemlandet, förlorar du lätt makt utifrån klass och etnicitet. Du blir plötsligt en minoritet och behandlas som den avvikande parten i samhället.

Generationsmässigt kan du förlora status som fader när barnens anpassning går fortare än din egen och sett till genus förlorar du makt samtidigt som kvinnan i familjen i allmänhet får mer.

Det menar universitetslektorn Mehrdad Darvishpour från Mälardalens högskola som forskat på ämnet invandrarmän och jämställdhet.

Hur männen sedan reagerar på det här maktskiftet ter sig väldigt olika men allmänhetens och samhällets fördomar och attityder spelar en stor roll, säger han.

– Medierna konstruerar ofta den invandrade mannen som potentiell förtryckare, samhällsbelastning eller kriminell och det slår hårt mot jämställdhetsattityderna hos män med invandrarbakgrund, säger Mehrdad Darvishpour.

Han lägger till att en klassresa nedåt tenderar att göra männen mer patriarkala och konservativa medan de män som upplever en klassresa uppåt generellt ser positivt på jämställdhet mellan könen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista