Marie-Louise Forslund-Mustaniemi är glad över att hennes parti, KD. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

KD vill införa äldrevårdcentraler

1:49 min

Kristdemokraterna i landstinget föreslår ännu en gång att det ska skapas äldrevårdscentraler på försök i tre år i länet.

Grunden för en försöksverksamhet bör vara regelbundet återkommande hälsokontroller och hälsosamtal, enligt Kristdemokraterna.

– Det är en särbehandling för de kräver mer omsorg, mer tid, mer kontroll. Man sparar tid och kanske undanröjer tio besök längre fram om man är ordentlig första besöket, säger Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, kristdemokraternas gruppledare.

Till exempel skulle vårdcentralen kunna bjuda in alla som är 75 år och äldre till ett frivilligt 30-minuters hälsosamtal hos distriktssköterskan, för att få en bild av hur personen mår, enligt Forslund-Mustaniemi.

– Om man lyssnar på hur man har tänkt i Skåne så har de en egen avdelning på vårdcentralerna, ett eget väntrum och en egen äldresköterska som man ringer till så att man inte riskerar att tappas bort och inte få kontakt med vården.

Den politiska majoriteten väntas säga nej till förslaget. Socialdemokraterna, som ingår i majoriteten, föreslog själva äldrevårdcentraler 2005 och Forslund-Mustaniemi undrar varför partiet har ändrat sig.

– Det hoppas jag få svar på i fullmäktige i morgon när vi ska debattera det här.

Enligt tjänstemannaförslaget till fullmäktige kan äldrevårdcentraler vara ett bra koncept i områden där det finns många människor inom ett begränsat område.

Sörmland saknar demografiska och geografiska förutsättningar för att införa äldrevårdscentraler och tjänstemännen föreslår avslag på motionen.

– Jag är besviken, vi har ju BVC och barnmorskemottagningar, varför inte äldrevårdcentraler, jag förstår inte vad man menar med det.

Landstingets inriktning bör istället utveckla samarbetet med kommunerna kring de äldres hälsa och bedriva ett utvecklingsarbete för att ge de äldre en likvärdig vård, skriver tjänstemännen i förslaget.

Enligt Monica Johansson, S, primärvårdsnämndens ordförande, har landstinget utvecklat vården av äldre sedan frågan om äldrevårdcentraler utreddes och säger att det idag finns en del av det som region Skåne ska införa i stor skala och flera delar av det som Kristdemokraterna vill införa - som exempelvis specialistutbildade sjuksköterskor och en särskild telefonlinje.

Däremot finns inga särskilda väntrum för äldre som Kristdemokraterna vill ha.

Monica Johansson vill inte ha särskilda vårdcentraler för olika grupper av patienter, men är överens med kristdemokraterna om att man särskilt ska satsa på de äldres hälsa.

Men vården ska integreras i den ordinarie primärvården, menar hon. 

– Vi ska inte dela upp dem utan vi ska ha en sammanhållen primärvård.

Ekot rapporterade i morse att Region Skåne blir det första landsting som satsar på särskilda äldrevårdcentraler i stor skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista