Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Katrineholm mister snabbtåg

1:44 min

Snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg föreslås i framtiden gå på Ostlänken via Nyköping och inte över Katrineholm. Det framgår av Trafikverkets utredning om nya stambanor för järnvägen.

Enligt Tomas Andersson, presschef på Trafikverket, öppnar det för en förbättrad regionaltågtrafik och godstrafik på gamla stambanor, som den via Katrineholm.

Detta som en följd av att kapacitet frigörs där när de nya stambanorna tas i bruk.

Många företag förlägger sina konferenser i Katrineholm på grund av att snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg stannar där, säger Göran Dahlström, S, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, men han är inte orolig för Katrineholms utveckling. 

– Vi har ju väldigt många snabbtåg som redan idag inte stannar utan blåser förbi och när Ostlänken kommer om många år så blir det ju så att spårkapaciteten öppnar sig för pendeltågstrafiken mycket tätare mot Stockholm, Norrköping, Eskilstuna och Örebro som vi hoppas på och kapaciteten för godstågen och all vår utveckling när det gäller logistik och lagerhållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista