Håkan Ringkvist. Foto: Privat

Ringkvist vann mot Eskilstuna kommun

Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens dom och ger krögaren Håkan Ringkvist i Eskilstuna en varning istället för indraget alkoholtillstånd.

Kommunen drog förra året in alkoholtillståndet för Ringkvist och hans bolag Forsens event eftersom han bland annat hade dömts för brott mot alkohollagen.

Förvaltningsrätten gick på samma linje som kommunen, men Kammarrätten tycker att ett indraget tillstånd är en allt för ingripande åtgärd och väljer varning som påföljd.

Håkan Ringkvist dömdes i maj förra året av tingsrätten i Eskilstuna för brott mot alkohol- och ordningslagen till 150 dagsböter för att han sålt alkohol utan giltigt tillstånd.

Under en tillställning som anordnades på en krog och för hans nya parti Join the party sålde han alkohol till - vad han ansåg - vara ett slutet sällskap, men tingsrätten menade att det var en offentlig tillstånd som Ringkvist inte hade tillstånd till.

Den domen är överklagad till hovrätten.

Kammarätten gör ingen annan bedömning än den som tingsrätten gjorde. De omständigheterna gör att hans lämplighet kan ifrågasättas, enligt domen.

Kommunen drog in tillståndet förra året också för att kommunen påstod att han inte anmält avbrott i sin cateringverksamhet vid Mälarbadens golfrestaurang då köket där renoverades. Kammarrätten menar att bolaget brutit mot alkoholbestämmelserna, men tycker sammantaget att ett indraget tillstånd är en allt för ingripande åtgärd och väljer varning som påföljd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista