1 av 2
Vårnäs behandlingshem i Vingåker. Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.
2 av 2
Ove Larsson, programledare vid Vårnäs behandlingshem. Foto: Jenny Cattani/Sveriges Radio.

"MDPV har totalraserat mitt liv"

4:08 min

Det började med receptbelagda läkemedel. Det slutade med nätdrogen MDPV och hjälp på Vårnäs behandlingshem i Vingåker. Möt 33-åriga Sofia som nyligen skrevs ut.

På Vårnäs behandlingshem ökade antalet intagna missbrukare som fastnat i nätdroger markant det senaste året. Förra året vårdades 300 missbrukare på behandlingshemmet och hälften av dem hade provat nätdroger rapporterade P4 Sörmland nyligen.

33-åriga Sofia från Eskilstuna har nyligen blivit utskriven från behandlingshemmet efter att ha missbrukat MDPV.

– Tjugohundranio klev jag på tyngre droger och då spårade det ur ganska snabbt, berättar Sofia från Eskilstuna som egentligen heter något annat.

Hon ser ut som vilken 33-åring som helst. Hennes mörkbruna ögon, tittar på mig med en stadig blick. Men bakom hennes yttre fasad gömmer sig en annan historia, en historia med ett tung missbruk med bland annat nätdrogen MDPV ett missbruk som gjort att hon förlorat vårdnaden om sina två barn.

P4 Sörmland har åkt till behandlingshemmet Vårnäs i Vingåkers kommun för att träffa Sofia. Behandlingshemmet har ett öppet intag för fyra sörmländska kommuner däribland  Vingåker, Katrineholm, Eskilstuna och Strängnäs. 

För Sofias del började missbruket först med olika typer av receptbelagda värktabletter. När läkare efter flera år började ifrågasätta hennes användning av morfinpreparat så blev hon tvungen att skaffa egna. Hon kom därför i kontakt med nätdrogen MDPV.

– MDPV har totalraserat mitt liv, mer än någon annan drog någonsin har gjort.

Hur vågade du prova MDPV?

-- Jag struntade om jag levde eller dog, jag hade förlorat allt jag hade i mitt liv. Jag hade tappat allt omdöme. Innan jag började med MDPV så insåg jag att jag hade kraftiga missbruksproblem. Men jag kunde aldrig ana att det skulle bli så mycket värre, men det var precis så det blev.

När P4 Sörmland träffar Sofia ska hon precis skrivas ut från behandlingshemmet samma dag och är lite nervös över hur det ska gå.

– Nu ska jag tänka på mig själv och försöka ta mig tillbaka. Jag tar en dag i taget. 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista