Mälardalens högskola. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Hotar med domstol mot högskolan

Lina Albihn, jurist: Hon har inte fått vad som utlovats.
1:31 min

Centrum för rättvisa ska försöka hjälpa den amerikanska studenten Connie Dickinson att få tillbaka pengar från Mälardalens högskola sedan hon klagat på brister i utbildningen. Organisationen hotar ytterst med domstol.

– Hon har betalat dyra pengar för en utbildning som har varit av dålig kvalitet. Om man köper en tjänst har man rätt att få pengarna tillbaka om man inte får vad som utlovats, säger Lina Albihn, jurist på organisationen Centrum för rättvisa.

Studenten Connie Dickinson betalade 200 000 kronor för en utbildning, som hon anser var för dålig och som också Universitets- och högskoleämbetet underkänt på fyra av fem punkter.

– Jag har betalat för något jag inte fått, säger Dickinson.

Högskolan har hittills vägrat betala tillbaka när studenten själv begärt pengarna tillbaka.

Enligt rektorn på Mälardalens högskola, Karin Röding, så har högskolan i dag inte rätt att betala tillbaka några pengar till studenter, enligt det regelverk som finns.

Hon säger också att Sveriges universitets och högskoleförbund har uppmärksammat regeringen på detta sedan avgifterna för utomeuropeiska studenter infördes 2011.

– Vi måste gå igenom det här ordenligt och vi anser att lagar och regler är ganska entydiga på den här punkten. Avgiftsförordningen är glasklar, att vi har inte rätt att betala tillbaka några pengar. Däremot har vi tillskrivet regeringen om att den här frågan måste belysas. Vad gäller när en studenter är missnöjda med kvaliteten på en utbildning och den frågan är inte besvarad av regeringen.

Universitetskanslerämbetet har kritiserat högskolan för den aktuella utbildningen.

– Det är en varningsflagg att vi måste vidta åtgärder och det beslutar ämbetet om höst om åtgärderna är tillräckliga.

Centrum för rättvisa hjälper enskilda personer att driva processer mot myndigheter, fack och arbetsgivare. Fallet med den amerikanska studenten Connie Dickinson är ett av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".