Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Bibysamlingen i Eskilstuna är såld till Qatar

Samlingen som består av ett hundratalet verk från 1700-talets Konstantinopel och som fram tills nu funnits på Biby gård utanför Eskilstuna har, enligt Dagens Industri, sålts för uppemot 300 miljoner kronor till en emirfamilj i Qatar.

Nationalmuseum har tidigare velat stoppa utförseln av konstverken ur Sverige eftersom man tycker att konsten har ett unikt kulturhistoriskt värde, men efter en dom i Kammarrätten så blev det tillåtet för ägare att sälja till en utländsk köpare.

Bibysamlingen har funnits på gården sedan två bröder i ägarfamiljen samlade på sig konstverken när de arbetade som svenska sändebud i Konstantinopel på 1700-talet. Konstantinopel är nuvarande Istanbul.

Sammanlagt rör det sig om drygt 100 målningar, akvareller och gravyrer med motiv från det osmanska riket. Målningarna är inte signerade, men samlingen anses genom sin storlek och sammanhang som världsunik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista