SJ överklagar – anser att landstingen inte får köra egna tåg på Svealandsbanan

3:04 min

SJ vill stoppa Sörmlands och de andra landstingen i Mälardalen från att köpa egna tåg, eftersom de menar att de tågen skulle konkurrera med SJ, som redan kör på sträckorna, bland annat på Svealandsbanan.

Men Åsa Kullgren, ordförande i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet, tror inte att överklagandet som SJ har gjort på Stockholms läns landstings beslut, kommer att få gehör i Förvaltningsrätten.

– Jag tror inte att det ska påverka, utan vi fullföljer som det ser ut nu, och avvaktar domstolens utslag, säger Åsa Kullgren (S), ordförande i Sörmlands kollektivtrafikmyndighet och ordförande i landstingsstyrelsen.

Som vi tidigare har berättat så vill de sex länen i Mälardalsregionen satsa på den regionala tågtrafiken, för att säkra att det ska gå trafik på alla sträckor och att det ska bli fler avgångar.

Förutom Svealandsbanan gäller det i Sörmland även Sörmlandspilen, Nyköpingsbanan och Uven. Det gemensamma bolaget Mälab är tänkt att hyra in tåg från dotterbolaget Transitio, som ska köpa in tågen. På så sätt ska landstingen kunna ha bättre långsiktig kontroll på trafiken, enligt Åsa Kullgren. Hon menar att SJ inte har gett tydliga besked hur de ser på tågtrafiken i Sörmland.

– Vi får olika besked och det här är så viktigt för Sörmland, så vi måste ha rådighet över systemet. Sen kan SJ vara en partner för oss i arbetet, säger hon.

Jan Kyrk, affärschef på SJ tycker inte att de har varit otydliga. SJ vill köra trafik på Svealandsbanan mellan Stockholm, Eskilstuna och Kungsör. På de andra tre tågsträckorna i Sörmland, vill SJ bara köra en del avgångar.

– Vi kan tänka oss att köra en del av de tågen, men kanske inte alla, för där kommer det att vara svårt att få total lönsamhet i trafiken, säger Jan Kyrk.

Han anser att den nya kollektivtrafiklagen är tydlig, att landstingen inte får starta egen verksamhet, om det redan finns trafik på sträckorna. Men lagen är relativt ny och har inte provats i ett sådant här fall, så det behövs en praxis på området, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista