1 av 3
Arenabygget överklagas - igen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 3
Här ska den nya multiarenan byggas, enligt kommunens planer. Källa: Eskilstuna kommun/AQ arkitekter
3 av 3
Här ska den nya multiarenan i Eskilstuna byggas, enligt kommunledningen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Arenan i Eskilstuna försenas till 2017

Kommundirektören Pär Eriksson: Vi ska lösa det.
1:57 min

Bygget av den nya arenan i Eskilstuna försenas ytterligare – till våren eller sommaren 2017. Den bedömningen gör kommunen efter att företaget Tunafastigheter överklagat länsstyrelsens beslut om detaljplanen till Mark- och miljödomstolen.

Vad tycker du om förseningen? Kommentera nedan!

– En stad som växer föder spänningar. Det är naturligtvis ett stort problem en sån här dag, men vi måste anstränga oss allt vi kan nu för att hitta lösningar för att Mälardalens högskola behöver påbörja bygget enligt den tidsplan vi har. De har sagt upp sina nuvarande lokaler och det kommer in nya aktörer där. Det blir som ett dominospel. Det är väldigt viktigt för Eskilstuna, och jag är ganska övertygad att de idrottsintresserade ser det också att högskolan växer och blir bra, men då krävs det att vi lyckas lösa den här situationen. Vi måste anstränga oss tillsammans med föreningarna. Det är inriktningen idag, säger kommundirektören Pär Eriksson. 

Enligt kommunens planer skulle arenan vara klar hösten 2015. Sedan kom Tunafastigheters överklagan av kommunens detaljplan till länsstyrelsen. Då skulle arenan vara klar ett år senare. Nu väntas den vara klar våren eller sommaren 2017, enligt kommunens bedömning.

Den stora utmaningen för kommunen och Guif är högskolans planer på att bygga ett campusområde där nuvarande Sporthall finns idag. Högskolan vill samla all verksamhet där och vill ha tillgång till fastigheten vid halvårskiftet 2016. Det betyder att idrottsföreningarna med elitlaget Guif i spetsen står utan hall ett år från sommaren 2016.

Kommunens bedömning är att det kommer att ta ett halvår innan Mark- och miljödomstolen fattar ett beslut. Den domen kan i sig överklagas till högre instans, Mark- och miljööverdomstolen, som kräver prövningstillstånd. Kommunen tror att byggstarten av arenan i bästa fall kan ske våren 2015 och vara klar våren två år senare.

Går utbildningen då före idrotten?

– Ja, på ett sätt. Vi prioriterar att högskolan kan fullfölja sina byggplaner, men det betyder inte att vi prioriterar ner idrotten. Vi ska lösa det. Om vi inte löser det då är de ju nedprioriterade, men vi måste ta ansvar för att de får plats här i Eskilstuna någonstans och att vi kommer överens om att de får plats någonstans i Eskilstuna och att man är överens om att det är en tillfällig lösning till vi har en arena som ändå ska stå i 35-40 kanske 50 år. Det är det perspektivet vi måste ha.

Guif:s ordförande, Rolf Brunell är orolig för hur klubbens ekonomi ska påverkas av ytterligare förseningar av arenan.

– Vi kan inte ha synpunkter på vad företaget har för företagsekonomiska intressen, men det är olyckligt. Det gäller att sätta sig ner. Det är en arbetsplats som försvinner. Vissa matcher kanske får spelas någon annanstans, men i huvudsak vill vi spela hemma och vi får ha tillfälliga träningslokaler. Det handlar om ytterligare ett år som påverkar vår ekonomi. Kanske man kan hitta lösningar.

Om arenaproblemen påverkar Guif:s långsiktiga satsning på a-laget och annan verksamhet inom klubben vill Brunell inte spekulera i.

Beskedet från kommunen är att man tillsammans med idrottsföreningar, som exempelvis Guif, HK Eskils och Eskilstuna basket, ska hitta lösningar för träningar och matcher den tid som föreningarna väntas stå utan hall.

Det återstår trots allt att se hur lång tid det faktiskt tar innan detaljplanen tröskat klart i domstolarna. Dessutom ska kommunen ta fram en detaljplan för högskolan som ska byggas vid nuvarande sporthall.

– Vi ska analysera överklagandet och sedan får vi följa utvecklingen, det är också en process med en ny högskola på en ny plats och det kommer att bli detaljplaneprövningar där också så det är inte säkert att tidplanen som vi hoppas på kommer att kunna genomföras där, säger Benny Larsson, kommunens byggsamordnare.

Hur ska kommunen lösa problemen för idrotten?

– Det är absolut vår förhoppning att vi ska hitta tillfälliga lokaler.

Hur ska kommunen lösa det för Guif?

– Framförallt när det gäller träningsverksamhet finns det stora möjligheter med tältlösningar. Det gör man i många kommuner för hade vi byggt om Sporthallen hade alla föreningar tvingats flytta.  Tillfälliga tältlösningar eller lokaler i våra industriområden skulle kunna var aktuellt, framförallt för träning.   

Guifs ordförande, Rolf Brunell, är orolig för klubbens ekonomi. Vad säger du om det?

– När det gäller att få in läktarkapacitet så blir det en större utmaning särskilt om man önskar uppemot 2000 åskådare. Det finns tillfälliga läktare och vilka hus som skulle vara aktuella får vi återkomma till.

Det är många som ska träna och spela i de hallar som finns. Hur ska kommunen lösa det?

– Vi får samla ihop en arbetsgrupp och ha en dialog via Sörmlandsidrotten och kultur- och fritid. Det är ytterligare en arbetsprocess.     

Nästa vecka ska kommunfullmäktige fatta det formella beslutet om arenabygget som beräknas kosta 361 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".