Sabotage mot moské i Eskilstuna

5:10 min

Dörren till moskén i Årby i Eskilstunas blockerades under kvällsbönen i lördags. Imamen Abd Al Haqq Kielan vill stävja den växande främlingsfientligheten han ser i Sverige.

Moskén i Årby har tidigare blivit nedklottrad och moskén på Stenborgsgatan i Eskilstuna har fått fönstren sönderslagna tidigare.

Abd Al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna, säger att de som befann sig i moskén märkte att det pågick aktiviteter utanför moskén under kvällsbönen vid 21:30-tiden.

-- Vi avbryter normalt inte bönen för någonting. Sedan efter bönen, när folk skulle gå från moskén, befanns det att utgången var spärrad. Det gick helt enkelt inte att öppna dörren. Lyckligtvis finns det flera utgångar, säger Abd Al Haqq Kielan.

Utgången spärrades av både betongblock och träbalkar.

– Någon hade gjort sig besväret att släpa med sig de där grejerna dit.

Hur är situationen generellt för den muslimska gruppen i Sverige?

– På det stora hela taget så är det bra, men det händer sådana här saker. I viss mån har förekomsten av vissa politiska partier och grupper legitimerat främlingsfientligheten och islamofobin, säger Abd Al Haqq Kielan.

Han menar att attacker mot romer, muslimer och judar hänger ihop och är en del av ett främlingsfientligt mönster.

– Islamofobi och antisemitism är på något sätt besläktat och det är något man måste hålla i schack.

Abd Al Haqq Kielan tycker att det är bra att regeringen allt mer börjat uppmärksamma situationen för religiösa minoriteter i Sverige. Bland annat har integrationsminister Erik Ullenhag bjudit in till ett rundabordssamtal i juni, dit Abd Al Haqq Kielan är inbjuden att delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista