Clara Waller från Kulturföreningen Fogelstad. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Argumentationsteknik och inkludering fokus på kvinnlig medborgarskola

"Det viktiga var att var och en skulle komma till tals."
7:37 min

Mellan 1925 och 1954 fanns en skola på den sörmländska landsbygden där kvinnor blev utbildade i hur samhället och beslutsfattande i Sverige fungerar, för att kunna ta en plats i framtidens samhälle.

I Julita socken låg Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. Där utbildades kvinnor mellan 1925-1954 i allt som rörde hur det svenska samhället fungerar.

– Det var inte partipolitiskt, det var det som var en av de stora grejerna för grundarna. Man skulle lära sig argumentera, och hur världen såg ut. Det viktiga var att var och en skulle komma till tals, säger Clara Waller från Kulturföreningen Fogelstad.

Skolan är nedlagd sedan länge, men föreningen håller minnet av den vid liv, genom en utställning, som öppnar för säsongen på lördag.

– Minnet falnar väldigt fort. Alltför många känner inte till den här skolan och vad den har betytt. Det är därför vi har byggt utställningen, säger Clara Waller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".