Pagoden i Eskilstuna säljer sina lägenheter

4:38 min

Företaget Victoria Park köper 3100 lägenheter av fastighetsägaren Pagoden i Eskilstuna för 1,7 miljarder kronor. 

– Vi söker den här typen av bestånd från den här tidsåldern och tycker att det är ett samlat bra bestånd och det ser välskött ut. Den finns en bra organisation och Eskilstuna som stad är intressant att investera i med tanke på den stora expansionen i Mälardalen och den pendlingsmöjlighet som finns mot Stockholm, säger Peter Strand, vd för Victoria park.

Pagoden ingår i Fogelvik Holding-koncernen som efter affären blir en betydande aktieägare i Victoria Park. Det handlar om en uthyrbar yta om 244 000 kvadratmeter

Bolaget tar över personalen och lägenheterna från den 1 december, men hyresgästerna behöver inte vara orolig för höjda hyror som en direkt följd av ägarbytet, säger vd:n Peter Strand.

– Nej, man kommer inte få en högre hyra. Den är förhandlad och kommer ligga kvar.

Den nya fastighetsägaren ska utveckla beståndet och långsiktigt rusta upp lägenheter och gårdar som finns i bland annat Skiftinge, Fröslunda, Myrtorp, Stenby och Råbergstorp. Men det blir inga storrenoveringar av miljonprogrammen.

– Kortsiktigt betyder det inte så mycket. Personalen hänger med, men långsiktigt vill vi uppgradera lägenheterna, men vårt koncept är att vi rustar vid in- och utflyttning och tittar på vad som behöver göras.

VD:n Peter Strand vill inte jämföra ekonomin i Pagoden med ekonomin i Victoria Park AB, men klart är att Victoria Park ha starkare ekonomiska muskler.

– Vi är ju ett noterat bolag så vi har redan idag en stor kassa. Det finns ju en skillnad mellan ett börsnoterat företag och ett privat.

Victoria Park AB är ett börsnoterat fastighetsbolag, inriktad på bostadsfastigheter, med affärsområdena förvaltningsfastigheter och så kallat livsstilsboende. 

Bolaget har ett mål att växa i södra och mellersta Sverige. Victoria Park är ett av de större privata fastighetsägarna och har idag 7600 lägenheter i bland annat Stockholm, Malmö, Linköping, Kristianstad och Markaryd.

Pagoden köpte de aktuella lägenheterna av dåvarande Hyresbostäder 1998, numera kommunala Kommunfastigheter. Det var då ca en tredjedel av dåvarande Hyresbostäders bestånd.