Mat med Malin gör en djupdykning i den svenska matkulturen

11 min

Svensk matkultur är just nu väldigt trendigt ute i världen. Brittiska tv-kockar gör sina varianter av smörgåstårta och Janssons frestelse, men vad är svensk matkultur egentligen?

Vår matinspiratör Malin Randeniye lär oss om den svenska matkulturen och hur den utvecklas i dagens program.

– Vi har fått ett nytt tänk när det gäller råvaror och mathantverk i Sverige, säger Malin som menar att man idag plockar upp gamla tekniker för att förädla råvaror och att man sneglat på många länder i Europa där mathantverket och turismen kring den legat långt före oss.

Malin berättar om att det kalla klimatet och den korta odlingssäsongen präglat den svenska matkulturen. Olika typer av konserveringsmetoder har varit livsnödvändiga tidigare men används idag för att framställa typiskt svenska delikatesser.

– I Sverige är vi duktiga på att röka, salta, lägga in samt sylta och safta våra råvaror, säger Malin men hon tycker också att det kan vara bra att påminna sig om att den här typen av mat kommer ur svåra förhållanden.

Mot slutet av 1800-talet och fram till ungefär 1920-talet flydde 1.3 miljoner svenskar på grund av bland annat svältförhållanden. En siffra som med råge överstiger det antal flyktingar som Sverige tagit emot i modern tid.

Bland det som är mest unikt för den svenska matkulturen finner vi den gravade laxen, ättiksinläggningar, lingonsylten, och isterbanden. Men tvärt om vad många kanske tror är vi inte ensamma i världen om att göra köttbullar.

Med sig i studion har Malin med sig några gamla och nya svenska klassiker och hon passar också på att tipsa om nya användningsområden för den gamla klassiska ättikslagen.