Recept på Moderna klassiker med ättikslag: Inlagd svamp och rödlök

Receptet till en ättikslag är lätt att komma ihåg eftersom den också kallas för 1-2-3-lag. 1-2-3 betyder i det här fallet att man har 1 del ättika 12 % och 2 delar socker samt 3 delar vatten.

Traditionellt lägger man in sill, stekt strömming, och gurka i ättikslag med man kan lägga in det mesta i denna typ av lag. Alla typer av grönsaker passar att lägga in och som här även svamp och lök.

Inlagd svamp

300 g svamp

1 knippe gräslök

0,5 dl ättiksprit (12 %)

1 dl socker

1,5 dl vatten

10 kryddpeppar korn

1 tsk salt

Rensa svampen och dela på stora bitar. Lägg svampen i en torr och het stekpanna och stek dem tills all vätska ångat bort. Skölj och hacka gräslöken. Koka upp ättika, socker, vatten, kryddor och salt i en kastrull. Ta lagen från värmen och tillsätt svampen och gräslöken och fyll upp på steriliserade burkar och låt dem svalna. Låt gärna smakerna mogna minst en dag innan servering. 

Inlagd rödlök

3-4 rödlökar

0,5 dl ättiksprit (12 %)

1 dl socker

1,5 dl vatten

4 lagerblad

5 kryddnejlikor

Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull. Tillsätt löken och fyll upp på steriliserade burkar och låt dem svalna. Låt gärna smakerna mogna minst en dag innan servering. 

/Malin Randeniye