Akutbil börjar rulla i Gnesta

1:34 min

Det är ambulanssjukvården i Sörmland som tagit fram en specialutrustad akutbil där endast en person arbetar.

Förra året kom bara en av tre ambulanser fram i tid i Gnestaområdet, det vill säga inom en kvart. Men efter att landstinget hade en enmansambulans på försök i området innan sommaren, så förbättrades svarstiderna kraftigt.

– Vi ser i det här området att vi kommer snabbare till patienterna i de situationer när vi har ett prio1 larm, som larmcentralen har bedömt är akut livshotande, säger Jörgen Lifvakt, chef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Nu införs en akutbil, en så kallad single responder, som är bemannad med en sjuksköterska och som snabbt kan finnas på plats och göra de första, kanske livsviktiga insatserna, om något skulle inträffa, innan en vanlig ambulans kommer till platsen.

Bilen som utgår från Nyköping, som ska finnas i Gnesta på dagtid och kvällstid, är en specialutrustad akutbil som inte är gjord för att transportera patienter.

– Bilen lämnar ju inte det geografiska området, om patienten åker in med ambulans, den blir ju kvar där. Sköterskan kan ju också bedöma och hjälpa patienter på plats.

Moderaterna i landstinget stödjer inte landstingsmajoritetens satsning på en single responder i Gnesta.

Partiet vill istället lägga sex miljoner kronor på två riktiga dygnet-runt-ambulanser, en i Gnesta och en i Vingåker.

Partiet går till val på att ta pengar från kulturområdet och lägga dem på vården istället. Bland annat vill Moderaterna krympa Sörmlands museums budget till hälften.