Fotbollsbloggen: Starka kryss för Viljan och IFK - Södra föll igen

Två starka kryss för Viljan och IFK Eskilstuna och andra raka förlusten för Eskilstuna Södra. Det blev Sörmlandslagens facit i treans täta bottenstrid i går.

IFK Eskilstuna följde upp 3-1-segern (den första på sex matcher) hemma mot Srbija med ett starkt bortakryss mot topplaget IFK Stockholm. Ballin Kamari gjorde gästernas båda mål varav det sista, 2-2, kom i 89:e minuten sen Eskilstunalaget varit hårt tillbakapressat.

Det är tydligt att nygamle tränaren Kenneth Huselius har ingjutit nytt mod i IFK, som närmast har ett nytt topplag, Assyriska Norrköping, på hemmaplan. Därefter väntar fyra matcher där IFK har en god chans att ta rejält med poäng och eventuellt rädda kontraktet utan kvalspel. I sista omgången är det som bekant Eskilstunaderby Södra FF-IFK och det kan bli en infernalisk rysare.

---

Södra förlorade sin andra raka, 2-1 borta mot hysteriskt formstarka Järna som nu är med i toppstriden. Tränaren Johan Hansson var betydligt mer nöjd med prestationen den här gången än efter den bleka insatsen mot Viljan i föregående match. Men Södra, som fick ett sent återbud av en magsjuk Oliver Mäntykorpi, saknade flytet.

Sen Oscar Celsing hade gett Södra ledningen efter en formidabel omställning med en rusch över 70 meter var bara ribban i vägen för ett 2-0-mål för Eskilstunalaget. Vid 1-1 hade Niklas Qvarfordt en jättechans att placera in en ny Södraledning efter hörna, men i stället för att sätta bollen i ett ganska öppet mål lyckades han skjuta rätt i magen på en Järnaspelare. I stället gjorde hemmalaget segermålet tio minuter före slutet och befinner sig därmed plötsligt bara en pinne från serieledning efter en kanonhöst.

Hansson suckade tungt och kan nu konstatera att Södra har en måstematch hemma på lördag. Mot Järla, som är placerade på kvalplatsen i botten tre poäng före Södra.

---

Viljan tog emot serieettan Haninge/Brandbergen på Vasavallen och hade ledningen efter ett 2-1-mål i början på andra halvlek av David Eriksson. Det det höll inte hela vägen, H/B kvitterade och fixade slutresultatet 2-2. Ändå en stark poäng för Strängnäslaget och den första när inte den för tillfället skadade målvaktsstjärnan Robert Badije har spelat.

Viljans 1-1 i första halvlek gjorde Alexander Cleverdal på en hörna från David Eriksson och noterbart är också att gästernas båda mål kom på hörnor. Samt att Viljan fortfarande är obesegrat på hemmaarenas naturgräs och att laget är kvar precis över kvalstrecket. Närmast väntar ett formstark Lindö i Norrköping för Viljan, som hoppas på återkomst för ytterligare några skadade starka kort framöver.

Niklas Pense vaktade Viljanmålet i går och fick beröm av sin storebror tillika tränare Anders Pense.

Haninge/Brandbergen kan tappa serieledningen i dag om Assyriska Norrköping bortabesegrar Srbija, vilket mycket talar för.

---

FAKTA

Övriga lördagsresultat:

Segeltorp-Lindö 1-1

Järla-Tyresö 1-0

Återstående match i omgång 17 i dag:

Srbija-Assyriska Norrköping

Tabelltoppen:

Haninge/Brandbergen 33

----------------------------

Assyriska Norrköping 33

----------------------------

IFK Stockholm 33

Järna 32

Tabellbotten:

Segeltorp 22 (-9)

Viljan 21 (-8)

----------------------------

Järla 20 (-7)

----------------------------

Eskilstuna Södra 17 (-4)

IFK Eskilstuna 17 (-16)

Tyresö 1

Omgång 18:

Lördag:

14: Lindö-Viljan

16: Eskilstuna Södra-Järla

IFK Stockholm-Segeltorp

Haninge/Brandbergen-Järna

Tyresö-Srbija

Söndag:

17: IFK Eskilstuna-Assyriska Norrköping