Val 2014

S-förslag ska ge färre svartjobb i Nyköping

1:46 min

Socialdemokraterna i Nyköping kom idag med ett nytt vallöfte som handlar om kommunens inköp av varor och tjänster.

Vid alla upphandlingar ska kommunen kräva att leverantörerna har kollektivavtalsenliga villkor, enligt Socialdemokraternas förslag. Partiet vill också att kommunen tillsammans med fackföreningar kontrollerar att företagen inte använder sig av svart arbetskraft.

– Man ska inte uppleva att kommunen pressar entrepenörerna att lämna anbud som är för låga, säger kommunstyrelseordföranden Urban Granström (S).

I vissa fall ska företagen också göra en insats mot arbetslösheten i Nyköping. Det kan till exempel handla om att byggföretag, för att kunna vinna en upphandling, lovar att de kommer anställa en person som har varit arbetslös länge, eller erbjuda praktikplatser.

Enligt Urban Granström är det här inget unikt för Nyköping. Flera andra kommuner, som Malmö och Örebro, har redan infört liknande villkor.

Centerpartiet i Nyköping tror inte på Socialdemokraternas idé. Centerpartisten Axel Wevel, som själv är egenföretagare, ser en risk att kommunen utesluter mindre företag, både när det gäller kravet på praktikanter och kollektivavtalsenliga avtal.

– Ett större företag har större möjligheter att använda sig av lärlingsjobb och ha administration centralt, säger han.