Rättegången om förskingring i Saltkråkan inleds

Idag inleds rättegången mot föreståndaren för kooperativa förskolan Saltkråkan i Oxelösund, som försattes i konkurs förra året.

Föreståndaren misstänks för bland annat grov förskingring och ska ha försnillat upp emot 2,6 miljoner kronor av förskolans pengar.

Ingen annan ville hantera den kooperativa förskolans ekonomi och det gav föreståndaren fritt fram, enligt polisförhören.

Föreståndaren slår tidigt i polisförhören fast att hon inte kan handskas med pengar.

Ändå det var det hon, som fick hantera förskolans ekonomi när ekonomiansvarig och betalningsansvarig båda slutade. Ingen annan ville och då fick jag det i knät, säger hon bland annat.

Hon kunde inte motstå frestelsen utan började då föra över pengar till eget konto och andra konton hon på olika sätt förfogade över.

Revisorn hölls lugn genom förfalskade kontoutdrag, som hon skapade i datorn genom att byta ut kontohavare och behållning, så att summan hela tiden motsvarade de summor hon tagit hand om.

Verkligheten kom ikapp henne förra året, då förskolan begärdes i konkurs. Då framkom  att 3,6 miljoner av förskolans pengar försvunnit, pengar som bland annat skulle gått till skatteinbetalningar för de anställda.

Pengarna har i stället gått till spel eller, som hon uttrycker det, ologisk shopping. Hon har handlat saker, som hon absolut inte har någon nytta av.

Hon erkänner också det mesta av vad som lagts henne till last i utredningen, men hon tycker att 3,6 miljoner låter lite väl mycket.