IVO kritiserar nedläggningen av Solvändans äldreboende

2:00 min

När äldreboendet Solvändan lades ner i Mariefred förra året gjordes ingen ordentlig riskanalys. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, som riktar kritik mot socialnämnden i Strängnäs.

Det var mycket uppståndelse kring nedläggningen av äldreboendet Solvändan i Mariefred förra hösten. Fler än 2 000 personer skrev på en protestlista och de som bodde på Solvändan var oroliga över att ryckas ifrån sina barndomsvänner och splittras till olika äldreboenden i kommunen.

Personalen vittnade om boende som sa att de hellre tog livet av sig, än flyttade från Solvändan.

En anhörig skrev ett klagomål till Inspektionen får vård och omsorg, IVO. Och nu när IVO tittat närmare på nedläggningen får socialnämnden i Strängnäs kritik på flera punkter.

Först och främst borde kommunen ha gjort en grundlig riskanalys. Dessutom borde kommunen ha skrivit formella flyttbeslut, när de äldre protesterade mot flytten. Syftet med ett formellt flyttbeslut är att den drabbade ska ges chans att överklaga beslutet i domstol. Flytten var alltså inte rättssäker, enligt IVO.

– Det är klart vi tittar på det här och ska ta åt oss kritiken och se till att det fungerar bättre nästa gång, säger socialnämndens ordförande Tord Tjernström.

Hans uppfattning är ändå att de som flyttat mår bra idag. De som var mest oroliga över att inte få bo med sina klasskamrater bor nu tillsammans på äldreboendet Hammargården i Mariefred, enligt Tord Tjernström.

Mats Karlsson, enhetschef på Solvändan, har samma bild.

– Jag upplever att den här flytten har gått under omständigheterna väl, vi har kunnat tillgodose de önskemål man uppgivit under vårdplaneringen. Ett flertal har önskat att vara kvar i Mariefred och det har man kunnat vara i och med att det beretts plats på Hammargården.

Och hur mår de?

– De mår bra.