Val 2014

Dörrknackning istället för valstugor i mindre kommuner

1:20 min

I Sörmlands mindre kommuner är valstugorna få i år. I Gnesta finns till exempel bara en valstuga.

– Vi har diskuterat fram och tillbaka, men till sist kom vi fram till att om vi ska ha en valstuga måste vi bemanna den från tidig förmiddag till kväll och vi har insett att vi inte har folk till det. Majoriteten av oss har ett jobb och det innebär att vi inte kan bemanna den, säger Anders Oscarsson, ordförande Socialdemokraterna i Gnesta.

I Gnesta är det alliansen som har en gemensam valstuga.

I andra mindre kommuner i Sörmland lyser valstugorna också med sin frånvaro på torgen och istället  satsar partierna på att åka runt i sina kommuner.

Anders Oscarsson tror att valstugorna passar bättre i större städer, där partierna har fler medlemmar som kan hjälpa till att bemanna stugorna och där det rör sig mer folk på torgen.

Han tror att valstugor som taktik för att locka väljare kanske är på väg att dö ut, till förmån för dörrknackning.

Dörrknackning är effektivt och bra. Man träffar folk man inte skulle träffa vid en valstuga. Gnesta innehåller Björnlunda, Stjärnhov och Laxne också och det är inte alla av dem som är kring en valstuga för att den står på torget i Gnesta. Att överhuvudtaget vara ute och träffa dem som bor i en kommun är det viktigaste.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.