Ostlänken hoppet för fler flygresenärer vid Skavsta

1:29 min

Det är oklart om och i så fall hur mycket Nyköpings kommun kommer att satsa på att marknadsföra kommunen genom nya reklamavtal med flygbolaget Ryanair som minskat flygtrafiken på Skavsta flygplats.

Nyköpings kommun har lagt över 100 miljoner på att marknadsföra kommunen till Skavstaresenärer genom reklamavtalen med Ryanair. Fast nu, när bolaget har minskat trafiken med omkring 30 procent, så sinar strömmen av utländska turister och det är inte säkert att avtalen förlängs. 

Samtidigt står staten beredd att satsa stora summor på att ansluta Ostlänken till Skavsta.

– Beslutet att koppla ihop tåget med flygplatsen rör den långsiktiga utvecklingen i hela regionen. Förutsättningarna finns för att Skavsta ska växa igen, säger Urban Granström, S, kommunsstyrelsens ordförande i Nyköping

Skavsta är viktigt för Nyköping. Det är både han och moderata oppositionsrådet Ann-Marie Wigertz överens om. Och reklamavtalen med Ryanair har gjort nytta, tycker de båda.

– De har betytt mycket för Skavsta med tanke på att Nyköping blivit känt, men det skulle vara fler plan på Skavsta. Jag tror att Skavsta betyder väldigt mycket och vi måste alla vara med och utveckla det. Skavsta plus Ostlänken betyder mycket för regionen.

Men det behövs också andra sätt att marknadsföra Skavsta och Nyköping, enligt både Moderaterna och Socialdemokraterna.

– När vi satsar pengar på internationell marknadsföring har vi riktat in oss på de som kommer hit. Det har varit bra för Nyköping. Sedan får man se hur man ska agera i de frågorna längre fram. Vi har haft en otroligt expansiv period för Skavsta och jag tror att det kommer en ny expansiv period och då ska vi vara med och dra så mycket nytta av det som möjligt. Vi har ett unikt läge, säger Urban Granström.

Han kan dock inte kan säga hur mycket pengar kommunen är beredd att satsa på ett eventuellt nytt reklamavtal.

– Det beror på hur man bedömer värdet på vad man får tillbaka. Det har ju bara varit Ryanair som har kunna leverera. Det kan ju ändras också och det får man titta på också, hur man når så många som möjligt.