Motdemonstrationer väntar SD-ledaren i Gnesta och Flen

1:58 min

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson valtalar i Flen och i Gnesta idag planeras på båda orterna motdemonstrationer.

Under eftermiddagen når Jimmie Åkessons valturné Flen och Gnesta.

I Gnesta finns ett upprop i sociala medier om en picknick mot Sverigedemokraterna och en vänd-ryggen manifestation och Tillsammans i Flen uppmanar till en vänd ryggen manifestation där.

– Vi vill tydligt visa vad vi tycker, vart vi står, och ta avstånd från Sverigedemokraternas politik och deras värderingar helt enkelt, säger Elise Abrahamsson från Tillsammans i Flen.

På frågan om hon tror att manifestationen kan locka till sig mer våldsamma grupper, så säger hoan att det inte är något man kan utesluta, men att Tillsammans i Flen varit väldigt tydliga med att deras manifestation ska vara helt fredlig och tyst.

Enligt polisen så har ingen av motdemonstrationerna begärt polistillstånd, men så länge de inte stör den tillståndsgivna  sammankomsten så har motdemonstranterna sin fulla rätt att framföra sina budskap, tillexempel att vända ryggen mot Åkesson eller visa upp plakat.

Enligt poliskommissarie Tomas Löfstrand så finns i dagsläget inga underrättelser om att några våldsamma grupper planerar att genomföra några demonstrationer i samband med Jimmie Åkessons besök och han säger att han bedömer att polisen har en god och tillräcklig beredskap.

Enligt polisen så har Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund varje gång de besökt nån ort i Sörmland i valrörelsen mötts av motdemonstrationer, men som i det stora hela varit fredliga.

– Det är naturligtvis tråkigt , vår politik får ändå stöd av cirka 10 procent av väljarna, kommenterar Sverigedemokraternas valkandidat i Gnesta, Göran Ehrenhorn.

Elise Abrahamsson tror inte att motdemonstrationerna bidrar till att ge Sverigedemokraterna ökad uppmärksamhet.