Ljudguide hjälper ensamma konstbesökare i Eskilstuna

1:07 min

Eskilstuna konstmuseum erbjuder numera guider i ljudformat till flera sina konstverk. Genom en applikation som kan laddas ner på mobiltelefoner eller läsplattor, kan besökarna när som helst ta del av en guidad visning.

-- Tanken är att vi ska underlätta för människor som kommer ensamma hit och kanske vill gå för sig själva och titta på konsten och få en förklaring till de olika konstverken, säger Kenneth Åström, museichef.

Genom att rikta den mot ett av konstverken kan läsplattans eller mobilens kamera registrera vilket konstverk du vill veta mer om. En röst läser sen upp en presentation som berättar om verket och konstnären som skapat det.

En av dem som testa ljudguiden är  Therese Norén. Hon är konstintresserad och säger att ljudguiden ger upplevelsen en extra dimension, även om den inte helt kan ersätta en riktig guide.

En av dem som testa ljudguiden är konstintresserade Therese Norén. Hon är positiv till tjänsten.

-- Det är klart att det inte kan ersätta en guide som är riktigt duktig, men det kan ge en större dimension än om man bara går och tittar.

Projektet med att erbjuda ljudguider i applikationsformat inleddes för redan ett år sedan. Till en början ljudsattes sex utvalda verk och nyligen har man lagt till ytterligare fem.

Sammanlagt är det 11 konstverk som nu ingår i ljudguiden, men Kenneth Åström, museichef, säger att man har planer på att fortsätta utveckla tjänsten.

Rösten som berättar om konstverken tillhör journalisten Kerstin Svensson. 

Carl Bergmansson
carl.bergmansson@sverigesradio.se