Fotbollsbloggen: City har något bra att bygga på

Eskilstuna City har kommit ur svackan från inledningen av höstsäsongen. I går togs andra raka segern, övertygande 4-0 hemma mot Smedby, och City har utan tvekan ett bra lag att bygga vidare på kommande år.

– Vi har ett mycket bra passningsspel och skulle ha dödat matchen redan i första halvlek. Men Serkan missade en jättechans att göra 2-0 och vi fick vänta lite på fler mål, säger Citytränaren Magnus Edbom.

Jens Olsson, som först nu är i fatt efter vårens långvariga skada, fick chansen från start och tog den. Strängnäskillen spelade mycket bra på högerkanten och förspelet till 1-0 var mycket elegant. Dribblade förbi sin back och slog ett inlägg, som Emil Fritzell lika snyggt skarvade in vid första stolpen.

Jens kopierade en stund senare, men då drällde Serkan Pektas bort friläget vid bortre stolpen. Ovanligt för Serkan, men Citys skyttekung hade inte sin bästa dag i går.

Fritzell missade också ett friläge sen han i början på andra snappat upp en dålig bakåtpassning. Men efter Haris Cirak fina dribblingsrusch och tunga skott fram till 2-0 behövde Citys supportrar aldrig vara oroliga.

Mikei Söderström fixade en straff som Fritzell förvaltade på rätt sätt och på tilläggstid kunde Markus Wahlström spika slutsiffrorna efter hörna. Med bättre skärpa – bland annat nickade Wahlström över i utmärkt läge – hade City vunnit med tennissiffror.

Gästerna från Norrköping hade en enda chans. Ett friläge i 89:e minuten, men Nicklas Bergh ville inte släppa in något mål på sin 32-årsdag och räddade. I stort sett alla i City är värda överbetyg, men extra plus till spelskicklige högerbacken Robin Larsson, mittbackarna Oliver Podmenik och Markus Wahlström samt Jens Olsson.

City ligger femma, men är lite för långt från toppen för att kunna hota om seriesegern med bara fem matcher kvar. I så fall måste fyra lag rasa ihop och det sker ju inte.

Men City får försöka göra en så snygg avslutning som möjligt. Det är viktigt med ett bra avstamp för nästa år för framtiden ser ljus ut.

City spelar bra fotboll och ingen trodde ju att laget redan i år skulle vara med i den definitiva toppen med sin nysatsning på lokala spelare. Blir Eskilstunalaget femma är det klart godkänt och kan sportchefen Victor Sundberg förlänga de kontrakt som går ut och spetsa truppen med några nyförvärv ser det verkligen intressant ut inför 2015.

Underhållningsvärdet är klart bäst bland den fotboll som spelas i Eskilstuna och det är synd att publiken sviker. Men City får helt enkelt snäppa upp marknadsföringen och hoppas att intresset för laget ökar. En bra början kan vara att ändra matchdag från lördag klockan 14. Måndagar är det liten lokal konkurrens och det skulle vara värt en test.

---

Enskede hakade på tåget högst upp genom att besegra serieettan Nacka med 3-1 på bortaplan. Efter en svacka i början på hösten har Enskede verkligen kommit igång och City får en tuff uppgift som ska gästa Stockholmslaget på lördag. Samtidigt blir det förstås en härlig utmaning för City.

För Enskedemålen i går svarade Mikael Chang, Kristoffer Solini och Christoffer Hansebjer. Nacka ska gästa Tunavallen i näst sista omgången.

Södertälje kan i dag gå upp i serieledning, men överraskningen Ekerö på bortaplan är ingen lätt uppgift.

---

Värmbol är kvar som nästjumbo efter att ha förlorat bortamatchen mot Gute med 2-0. Katrineholmslaget saknade David Strömgren och Linköping hemma på söndag blir lite av en måstematch för Värmbol. Linköping tillhör nämligen seriens formsvagaste lag.

---

FAKTA

Eskilstuna City-Smedby 4-0 (1-0)

Målen: 1-0 (10) Emil Fritzell, 2-0 (57) Haris Cirak, 3-0 (62) Fritzell, straff, 4-0 (90+3) Markus Wahlström.

Varning:

Publik: 277.

City: Nicklas Bergh – Robin Larsen, Oliver Podmenik, Markus Wahlström, Anton Hansén (76) – Ludwig Wallinder – Jens Olsson (74), Haris Cirak, Emil Fritzell, Mikei Söderström (69) – Serkan Pektas.

Ersättare: Anton Carling (69), Max Eurenius (74), Henok Berhane (76), Oscar Törnqvist, William Schmidt, Felix Wall.