Marco Venegas (MP) Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Val 2014

Marco Venegas tar i nuläget plats i riksdagen

1:38 min

Marco Venegas från Nyköping ser ut att vara inne i riksdagen genom de många personvalsröster han har fått, drygt 560 stycken.

Han går därmed om Gunvoir G Ericson från Katrineholm, som var första namn på Miljöpartiets riksdagslista i Sörmland.

– Det är lite blandade känslor, men jag är väldigt glad att jag kom in i riksdagen. Men också lite ledsen för att det var på bekostnad av Gunvor.

Vilken är din hjärtefråga som du kommer att driva?

– Mina frågor ligger på den sociala sidan. Jag har jobbat i hela mitt liv med barn, ungdomar och integration. Ungdomsarbetslöshet tror jag ligger närmast.

Hur går tankarna nu?

– Jag har så många tankar, som krockar med varandra. Min första tanke var att Sverige är fantastiskt, ett fantastiskt demokratiskt land. Jag kom hit när jag var 22 år, som flykting från Chile. Jag var väldigt ledsen att vara tvingad att lämna mitt land och 28,29 år efter har jag kommit in i riksdagen. Det är klart att det är en stor grej, säger Marco Venegas.

Guvor G Ericsson, gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och talesperson för jämställdhets- och folkhälsopolitik, vill inte ställa upp i någon bandad intervju förrän protokollet från sammanräkningen är justerat, vilket det väntas bli i morgon eftermiddag. I nuläget har hon runt 520 personröster. Men hon ger ändå en första kommentar:

– Jag får önska Marco grattis. Det är bra att vi har ett system där väljarna har möjlighet att kryssa och välja bland kandidaterna. Jag är säker på att han kommer att göra ett jättebra jobb i riksdagen, säger Gunvor G Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista