Kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, socialdemokraten Göran Dahlström. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Val 2014

Fortsatt rödblått samarbete i Katrineholm

4:59 min

Socialdemokraterna och Moderaterna i Katrineholm fortsätter att samarbeta och leda kommunen fyra år till.

Uppdraget från partierna är nu att enas om en budget och en kommunplan.

Kommunstyrelsens ordförande, Göran Dahlström, säger att kommunen behöver en stabil majoritet och att samarbetet 2010-2014 fungerat bra.

– Vi har haft ett bra samarbete den här mandatperioden. Det blir en stark majoritet i fullmäktige. Det kommer att vara många svåra beslut och det är bra att vara en stark majoritet och det gynnar medborgare och näringsliv att känna den stabiliteten, säger Göran Dahlström.

Socialdemokraterna och Moderaterna fick tillsammans 30 mandat av de 51 som finns i kommunfullmäktige.

Lars Härnström, Moderaterna, tycker inte att det något konstigt att partiet samarbetar med Socialdemokraterna.

– Vi ser att det här är den bästa lösningen när det inte går att få en alliansmajoritet. Vi tittar på båda programmen som vi vill genomföra i Katrineholm och så gör vi en kommunplan som vi är överens om.

Är en röst på Moderaterna en röst på Socialdemokraterna?

– Under 95 år har vi inte kunnat påverka alls och nu de senaste fyra åren har vi kunnat påverka med mer moderat politik.

Men Vänsterpartiet anser att Socialdemokraterna, som tillsammans med Vänstern hade kunnat bilda en knapp majoritet med 26 mandat mot resterande 25, sviker väljarna och arbetarrörelsen eftersom valresultatet visade på ett rödgrönt resultat.

"Vi finner det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i Katrineholm återigen väljer ett samarbete med Moderaterna i direkt strid med vad majoriteten av våra partiers väljare vill. Utifrån detta kan vi bara dra slutsatsen att Socialdemokraterna i Katrineholm själva anser att de har mer gemensamt med borgerligheten än med andra partier inom arbetarrörelsen. Vänsterpartiet kommer under mandatperioden att fortsätta driva en konstruktiv och aktiv oppositionspolitik." Det skriver Tony Rosendahl, förstanamn till kommunfullmäktige, Lotta Back, gruppledare och Thomas Selig, ordförande i en kommentar.

Göran Dahlström förstår inte kritiken.

– Jag vet inte riktigt vad Vänsterpartiet menar. Socialdemokraterna och Moderaterna är de två största partierna. Vad jag vet fick Vänsterpartiet två mandat. Vi vill göra något för Katrineholms bästa. För min del, nu uttalar jag mig inte för partiet, så tycker jag att blockpolitiken snarare är fördummande än utvecklande. Jag vill helst vara med och göra något som är för Katrineholms bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista