Stellan och Paulina. Foto: Privat.
Världens barn

Stellan föddes vecka 25 - nu engagerar sig mamma Paulina för andra för tidigt födda

14 min

Det här är Paulina Walldes berättelse.

När Paulina Wallde från Mariefred var gravid med sitt första barn förväntade hon sig att allt skulle fungera precis som det gör i graviditetsböckerna som hon läst.

Efter 39 veckor så föddes Melker, helt enligt planen.

När Paulina återigen, några år senare blev gravid så förväntade hon och hennes familj en lika vacker resa, men ganska snart stod det klart att denna gången skulle allt bli helt annorlunda mot ”instruktionsböckerna” och drömmarna.

Det hela började med ett samtal till sjukvårdsupplysningen efter en blödning i v22. Men svaret blev, som så ofta:

– Det är normalt, inget att oroa sig för.

Men Paulina kände ganska fort att detta inte var helt normalt och när det började fullkomligt forsa blod längs benen så hänvisades Paulina till gynakuten.

Efter fem långa dagar på sjukhuset så kom hon hem, efter det att personalen fått stopp på blödningen, men svaret på varför hon börjat blöda var fortfarande obesvarad.

En vecka senare så var det så dags igen och då räckte det inte med fem dagar, denna gången fick Paulina inte komma hem förrän elva veckor senare då med en lillebror till Melker, Stellan.

Stellan föddes i vecka 25+1, 868gram tung och 33cm lång.

– Känslan av att inte veta om ens barn ska överleva förlossningen, natten, dagen i flera veckors tid är fruktansvärd, berättar Paulina.

Efter två och en halv månad på neokliniken är Stellan frisk och kry om än lite infektions- och ljudkänslig och med många fler behov än andra nyfödda bebisar.

– Inget var normalt, inget var som det skulle och ovanpå detta kände jag skuld för att inte jag kunde bära min son i 40 veckor, som man ska.

Paulina bestämde sig dock i ett tidigt stadie för att se på det hela med en positiv syn och vara stolt och glad över att vara tvåbarnsmamma.

– Vi hade fått ett barn och ett barn är en gåva, ett mirakel.

När allt stod klart att Stellan var fullt frisk och mådde bra så kontaktade Paulina sin läkare för att hon så gärna ville ”betala tillbaka” och hon fick tipset om att uppsöka Lilla barnets fond.

– Vi har enormt bra sjukvård i Sverige, vi har kommit långt. Hade vi bott i ett land utan lika bra resurser som här hade sannolikt varken Stellan eller jag överlevt, fortsätter Paulina.

I dag så mår hela familjen bra och Paulina sitter i styrelsen i Prematurförbundet och i Lilla barnets fond.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista