Det var i Skiftinge som en man sköts ihjäl utanför vårdcentralen i augusti 2013. Polisen beskrievr det som en uppgörelse mellan kriminella. Foto: Clara Tesch/Sveriges Radio

Kriminella nätverk i Eskilstuna sprider rädsla

Anders Gölevik, polischef norra Sörmland: Utanförskap skapar grogrund för det här.
4:42 min

På minst 22 orter runt om i södra och mellersta landet finns kriminella nätverk som påverkar lokalsamhället negativt, genom bland annat öppen narkotikahantering och grova våldsyttringar på allmän plats. En av orterna är Eskilstuna. Det skriver Rikskriminalpolisen i en ny rapport.

De områden där de agerar är generellt socialt och ekonomiskt utsatta, och på dessa platser har polisen svårt att arbeta på grund av omgivningens motstånd. 

Polismyndigheterna har pekat ut 55 områden där de upplever problem med lokala kriminella nätverk. I Eskilstuna är de områdena Skiftinge, Årby, Fröslunda och Lagersberg.

Enligt Rikskriminalpolisen är de kriminella löst sammansatta nätverk bland ungdomar. Däremot finns i storstadsområdena ett fåtal nätverk som beskrivs som mer strukturerade och anses besitta en högre strategisk förmåga.

De yngre personerna ingår ofta i löst sammansatta gäng med ett fåtal tongivande personer och gängens brottslighet handlar ofta om narkotikaförsäljning, stölder och inbrott i närområdet.

De äldre personerna är mer strukturerade och är involverade i mer organiserad brottslighet som
avancerade stölder och organisering av narkotikatillförseln till områdena.

Vanligt förekommande brott bland de lokala kriminella i områdena är bland annat öppen
narkotikahantering, kriminella uppgörelser som yttrar sig i grova våldsyttringar på
allmän plats, olika former av utpressning och otillåten påverkan och utåtagerande
missnöje mot samhället.

Påtryckningar mot lokalsamhället i form av hot, våldshandlingar och utpressning är orsaker till rädslan som finns bland människor i de här områdena. 

Exempelvis är det svårt att få personer att delta i rättsprocessen mot de lokala kriminella. Det är också svårt att utreda brott i de områdena och polisen har svårt att arbeta där. Det har förekommit att omgivningen reagerar mot polisen vid ingripanden eller genom att angripa polisens fordon.

Det kan vara en förklaring till att allmänheten ibland uppfattar att det är de kriminella som styr i områdena. Situationen i dessa områden är bekymmersam och har i flera fall medfört att Polisen inte kunnat fullgöra sin uppgift, skriver Rikskriminalpolisen i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".