1 av 2
2 av 2
Claes Jürss. Foto: Svante Ekberg/Sveriges Radio.
Förmiddag

Ostskola med Claes Jürss från Flen

Lyssnarfråga: Hur vet man när en mögelost är möglig?
13 min

Claes Jürss driver tillsammans med sin fru Kerstin, Jürss Mejeri i Flen. Det är ett litet mejeri som tillverkar olika typer av exklusiva ostar.

Produktionen är totalt 18 ton ost varje år. Småskaligt och hantverksmässigt tillverkas osten, som får mycket mer smak än de större mejerierna, där osten ibland stressas fram.

– Får jag inte en rejäl bit ost efter maten så är inte middagen komplett, säger Claes. 

Det är mycket som ska stämma för att en ny ost ska komma till, just nu har det lilla mejeriet i Flen ungefär 20 sorter i sin ostportfölj, men det pågår en ständig tankeverksamhet på nya smaker och sorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".