Jakthund attackerade får

1:54 min

På första dagen för äljgjakten gick en jakthund till attack mot får i en hage i Lerbo utanför Katrineholm och två lamm fick avlivas.

Hela fårflocken blev enligt fårägaren Carl Christiansson ordentligt uppjagad och tre får blev rivna av hunden varav två lamm så allvarligt att de måste avlivas. Carl Cristiansson beskriver hur hans dotter lyckades jaga iväg hunden som genast gav sig in i en annan hage och fortsatte att jaga fåren där innan de fick stopp på den.

 – Hunden jagade fåren och när de inte kom undan bet han några av dem, och fortsatte att tugga på bakbenet på en, och en ramlade ned i en bäck så att vi fick springa ned och försöka hålla upp huvudet på den så att den inte skulle drunkna, säger Carl Christiansson. 

Fåren var då väldigt upprivna. Tre får blev attackerade och två av dem så illa att de inte gick att rädda.

Enligt Carl Christiansson så kom så några jägare och letade efter hunden och han har senare kunnat lämna sina krav på ersättning till hundägaren.

Men det som förvånar honom är att polisen inte ville ta emot någon polisanmälan utan hänvisade till att han skulle göra upp i godo med hundägaren.

Carl Christiansson tycker att det inträffade är tillräckligt allvarligt för att leda till någon typ av sanktion mot hundägaren och han är nu oroad för att någon annan fårägare ska råka illa ut om en olämplig hund släpps på jakt igen.

--Jakthundar ska ju inte attackera tamdjur, det ska ju inte vara intresserade av tamdjur, säger han.  

Men enligt Thomas Wieslander, expert på länsstyrelsen så finns inga sanktionsmöjligheter för den här typen av händelser, och det är därför logiskt att ingen anmälan tas upp. 

Karl Källander, ledamot i ekologiska lantbrukares distriktsstyrelse, kräver nu att frågan om sanktionsmöjligheter ses över eftersom risken annars är uppenbar att fler tamdjur drabbas.

– Ja visst, naturligtvis finns det risk för det. Det måste finnas åtgärder att ta till så att det inte upprepas, säger Karl Källander. 

Och han får medhåll av Barbro Nord ordförande i fåravelsföreningen i Sörmland.

– Jag tycker att det är så allvarligt så att man borde tycka att det är ett polisiärt ärende, säger hon.

(Medverkande)

(Web)