Fobollsbloggen: Kan fri entré snygga upp Bissarnas snitt?

Nyköpings BIS bjuder på fri entré när årets sista hemmamatch i norrettan spelas i dag mot Vasalund. Kanske kan det snygga upp årets publiksnitt, som sjunkit med 101 åskådare per match till 452.

Bissarna är stans bästa lag eftersom fotbollen är den största sporten. Men det märks inte på publikintresset.

Medan det blivit allt glesare på Rosvallas fotbollsläktare under hösten har det i ishallen och den nya sporthallen – som ligger precis intill Bissarnas hemmaarena – kommit betydligt mer folk. På ishockey i division fyra (femteligan), handboll i tvåan (fjärdeligan) och innebandy.

Delvis kan det bero på att Sporthallen är nyhetens behag och att fotbollsarenan är väldigt trist och luggsliten. Löparbanorna gör att publiken sitter långt från planen och på läktaren är det samma gamla träbänkar som när jag lämnade Nyköping 1991.

Men att fotbollen lockar så få åskådare i Nyköping är förstås väldigt tråkigt eftersom Bissarna gjort en bra prestation som räddat kontraktet med bred marginal i norrettan efter en skakig vår.

Nu är inte norrettan som helhet heller någon publiksuccé. I fjol var Sirius överlägset både sportsligt och publikt. Serieettan samlade då 1 773 åskådare i snitt, men i övrigt kom inget lag över tusenstrecket.

Lika illa är det i år när Brage leder publikligan på 939 i snitt och det främst tack vare derbyt mot Dalkurd. Västerås SK krigar i botten på tabellen, men ligger bättre till i publikligan med en andraplats. Bissarna återfinns på åttonde plats och har alltså tappat 101 åskådare per match.

Blir det vinst i dag passerar Bissarna Forward och klättrar till sjätte plats i tabellen. Vasalund föll med 0-7 hemma mot Umeå senast och efter det märkliga resultatet är det inte oväntat att dagens match i Nyköping inte finns med på Svenska Spels Lången.

Vasalund har annars varit stabilt och kommer att bli femma. I våras föll ett sargat Bissarna med 2-0 på Skytteholm i sista matchen före sommaruppehållet, men i dag är Sörmlands enda division ett-lag betydligt bättre.

Lagkaptenen Dago Funes, som haft problem med en vadskada från och till under hösten, kommer tillbaka i Bissarnas trupp.

Avspark på Rosvalla är det redan klockan 13 eftersom vi gick över till vintertid i natt och arenan saknar elljus.

I går vann Dalkurd (2-0 hemma mot Huddinge) och Brage (2-1 borta mot Skellefteå) och satte press på toppduon Frej och AFC United inför dagens matcher.

I eftermiddag tar Frej emot Luleå medan AFC gästas av Sylvia. Frej leder med 53 poäng före AFC 52, Dalkurd 51 och Brage 50 och nästa helg spelas sista omgången. Ettan går direkt upp i Superettan medan tvåan kvalar.

Valsta Syrianska föll hemma med 2-5 mot Forward i går och trillade under nedflyttningsstrecket på sämre målskillnad än Sylvia.

Jag kommer tyvärr inte att vara på plats på Rosvalla i dag, men lite om Bissarna och seriens topp- och bottenstrider får du ändå läsa här i bloggen i morgon.

Publikligan:

Brage 939

Västerås SK 738

Umeå 696

Skellefteå 583

Dalkurd 466

Frej 465

Luleå 459

Nyköpings BIS 452

Huddinge 369

Vasalund 217

ACF United 176

Forward 161

Sylvia 154

Valsta Syrianska 129

Dagens matcher:

Nyköpings BIS-Vasalund

Frej-Luleå

Västerås SK-Umeå

AFC United-Sylvia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".