Som tredje kommun i Sörmland blir Oxelösund nu del av förvaltningsområdet för finska språket. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Oxelösund blir finskt förvaltningsområde

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: Det är en otroligt viktig fråga.
1:05 min

Oxelösund blir med i förvaltningsområdet för finska språket som sen tidigare omfattar Trosa och Eskilstuna i Sörmland sedan regeringen reserverat pengar i budgeten för de sju nya kommuner som ansökt om att komma med.

Efter tillskottet på sju kommuner är det nu totalt ett sextiotal kommuner i Sverige som är ingår i förvaltningsområdet för finska.

Beskedet gavs av kultur och demokratiminister Alice Bah Kunkhe, i samband med att budgeten presenterades.

– Det är otroligt viktigt att våra nationella minoriteter får de här möjligheterna. Och nu när det finns kommuner som gärna vill ansluta sig, så såg vi det som en prioriterad fråga att också utöka förvaltningsområdena, säger kulturminister Alice Bah Kunhke.

I Sörmland kommer alltså snart också Oxelösund, utöver Trosa och Eskilstuna att ingå. Kommunerna förbinder sig att erbjuda viss förskola och äldrevård på det finska språket och tillfälle att använda finska i kontakt med kommunala förvaltningar. För detta utgår ett särskilt statligt stöd beräknat på antalet invånare i kommunen. Finska föreningens ordförande Esko Hietala i Oxelösund blir glad när han hör att hemkommunen ansluts.

– Det här är var jag väntat på länge, Oxelösund har ju redan utannonserat tjänsten som finsk koordinator, nu kan den tillsättas och vi kan komma igång, säger Esko Hietala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".