Kungskrabba med norichips. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Kungskrabba med norichips

Kungskrabba kostar en ganska bra slant men den är perfekt att servera som förrätt som här tillsammans med lite norichips.

Förrätt för 4 personer

1-2 ben av kungskrabba

2 ark nori (sjögräsark som används till sushi)

1 tsk olja, neutral rapsolja eller sesamolja

Salt

1 citron

Hetta upp en stor stekpanna utan fett på högsta värme. Pensla noriarken med ett tunt lager olja och strö på salt. Lägg noriarken i stekpannan i några sekunder med den oljade sidan ner. Plocka upp noriarket innan det bränns, lägg det på ett galler att svalna bryt sedan bitar av arket och servera till kungskrabban.

Tina kungskrabban ett dygn i förväg i kylskåp. Kungskrabbans skal är mjukt och du kan klippa upp det med en rejäl kökssax. Börja med att bryta av benen vid lederna genom att vrida leden lite fram och tillbaka. Har du lite tur kan du dra isär lederna och få med dig de lameller som sitter innanför skalet. Klipp längs sidorna av benen på två ställen så att du kan lyfta av en del av skalet. Har du inte fått bot två lameller från varje del av benet så kan du plocka bort dem nu.

Servera kungskrabban i sitt skal riv över lite citronzest och servera citronklyftor vid sidan av. Droppa eventuellt några droppar sesamolja över krabban och servera med norichipsen.

Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".