Heta, rökiga räkor med citronaioli. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Heta, rökiga räkor med citronaioli

Dessa räkor är perfekta som en förrätt om man är ett gäng men det passar också bra som en ersättare för den romantiska klassikern räkor och vittvin.

Förrätt för 4 personer eller romantiskt mys för 2 personer

1 kg räkor med skal

1-2 vitlöksklyftor

½- 1 röd chili

3 msk neutral olja t.ex. raps

2 msk tomatpuré

1 tsk rökt paprikapulver (finns i vanliga mataffärer)

Tina eventuellt frusna räkor i kylskåp ett dygn i förväg. Ta fram räkorna ca 30-60 minuter innan de ska tillagas så att de hinner bli rumstempererade. Skala vitlöken och skiva den tillsammans med chilin. Tillsätt olja, vitlök, chili, tomatpuré och rökt paprikapulver i en kall stekpanna. Blanda om allt och hetta upp stekpannan på högsta värme. Rör ordentligt hela tiden så att inget bränns vid. Tillsätt räkorna när stekpannan blivit rejält het. Rör om ordentligt så att alla räkor blandas med tomat och kryddor. Låt räkorna fräsa med i ca 1-2 minuter på hög värme så de blir genomvarma men inte överkokta. Servera genast med ett gott surdegsbröd och citronaiolin.

Citronaioli

Tänk på att vitlök är en smak som växer om den får stå en stund. Vill du förbereda såsen kan du blanda ihop den först och sedan tillsätta vitlöken precis innan servering.

1,5 dl majonnäs (gärna hemgjord)

¼ - ½ vitlöksklyfta

½ citron (juicen)

Salt och peppar

Skala och finriv vitlöken. Blanda majonnäs och citron, tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".