Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Forskare vill lyfta hälsoriskerna för pendlare

Anna-Karin Westberg: Jag har en minuts marginal varje morgon.
1:56 min

Nästan en tredjedel av de som arbetar i Sörmland pendlar till jobbet och tidigare studier har visat att pendling kan påverka vår hälsa negativt.

Har du något tips hur man kan göra pendlingsupplevelsen bättre? Skriv en kommentar!

Forskare vill nu ta reda på mer om hur pendling påverkar människor hälsa.

– När tågen inte fungerar och när vagnar saknas, så är det stressigt till och från, säger Anna-Karin Westberg från Eskilstuna, som har pendlat i flera år mellan Eskilstuna och Stockholm.

Har du tänkt något på hur det påverkar hälsan?

– Ja, det är klart att det finns ett samband. Jag har egentligen en minuts marginal varje morgon och springer ofta från bilen till tåget och till dagis. Det är klart att det påverkar hälsan, det tror jag.

Internationellt har forskare hittat samband mellan pendling och hjärt- kärlsjukdomar, nack- och ryggproblem och fetma. Och i en studie av folkhälsoenkäter hittade man flera samband mellan pendling och hälsoproblem. Också utbrändhet är vanligare bland pendlare än bland andra visar studier.

Kristoffer Mattisson är doktorand inom folkhälsovetenskap vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet. Hans studier bygger på folkhälsoenkäter som skickats ut i Skåne. Pendlarna sov sämre, kände sig mer stressade och tyckte själva att de mådde sämre, och utbrändhet var vanligare bland pendlare än bland andra. 

Det här behöver inte betyda att pendlingen orsakat de här hälsoproblemen, men man kan misstänka det, och nu tänker Kristoffer Mattisson gå vidare för att kunna visa orsakssamband. 

– Pendlingen verkar påverka vår hälsa och det tycker jag behöver lyftas fram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".