1 av 4
Cajsa Broström har en räv bakom örat och ett uppdrag att öka läslusten hos barn. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
2 av 4
Peter Arrhenius som skrivit manuset till filmen om Lasse-Majas detektivbyrå besöker gärna skolorna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
3 av 4
Peter Johansson, Sara Åsberg och Solweig Ekrot är lärare på Ärlaskolan i Eskilstuna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
4 av 4
Barn- och ungdomsböcker. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

Berättarrazzia och författarbesök ska öka läslusten hos unga i Eskilstuna

"Vi skulle vilja ha allt till vår skola"
8:16 min

Ett femtiotal lärare från förskoleklass till årskurs tre samlades i dag på Contrast i Eskilstuna för att få inspiration.

Stadsbiblioteket bjöd in till en dag med inspiration och förslag på aktiviteter som lärarna kan ta till i undervisningen i höst.

Vid en berättelserazzia kan en berättare storma in på skolan och fylla klassrummen med historier. Eleverna kan också få se teater för att få lust att läsa. 

– I min klass är det många som läser mycket redan. Men så finns det de som inte tycker det är så roligt, och då tror jag på teater som ett sätt att lära sig bokstäver, säger Solweig Ekrot, lärare i klass 1 på Ärlaskolan i Eskilstuna.

Författaren Peter Arrhenius, som skrivit manus till filmen Lasse-Majas Detektivbyrå, åker ut i skolorna för att inspirera barn att läsa, men också att skriva själva.

– Jag vill väcka en lust att berätta själv. Om man uppskattar det så tror jag steget till att ta del av andras berättelser blir kortare och mer lustfyllt, säger Peter Arrhenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".