Otto Andersson Trafikverket, informerar om Ostlänken. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Företagare hoppas på jobb när Ostlänken byggs

Otto Andersson, projektledare för Ostlänken: Vi börjar bygga Ostlänken 2020
1:47 min

Idag informerade Trafikverket om byggprojektet Ostlänken i Nyköping, för företag i regionen som är intresserade av att ta uppdrag.

En av företagarna som hoppas på uppdrag är Johnny Nilsson i Nyköping.

– En massa transporter för mina truckar och lite reparationer. Vi är två personer nu, men om det blir fler jobb kan man ju anställa.

När den 15 mil långa Ostlänken mellan Järna och Linköping är klar 2028 kommer resan mellan Nyköping och  Stockholm ta 45 minuter. 2017 kommer byggstarten börja successivt, enligt Otto Andersson produktionsansvarig projekt Ostlänken.

Själva bygget kan skapa 13 000 jobb enligt Östsvenska Handelskammaren, men det är inte säkert att jobben kommer att gå till lokala entreprenörer, eller ens till svenska företag.

– Det annonseras ju på den europeiska marknaden, sedan hur kontrakten faller ut och hur man väljer underleverantörer det styr inte vi över utan den som vi har som kontraktspart, säger Fredrik Brokvist långsiktig planerare region Öst.

Det kommer att bli både en station inne i Nyköping och en i Skavsta, men var tågen stannar råder inte Trafikverket över.

– Det är de företag som kör tågen som bestämmer var stoppen ska vara, säger Otto Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".