Tjorven, Pelle och Båtsman i Saltkråkan. Foto: Ulf Stråhle/SVT.
Förmiddag

"Saltkråkan är det mest skrämmande som visats på SVT"

Barnkulturforskare om nutidens och dåtidens barnprogram
9:15 min

Att ett barnprogram skulle kunnat förstöra någons barndom är enbart nonsens, men däremot kan det vara skrämmande, det menar Margareta Rönnberg, professor vid Högskolan i Gävle.

Vilka barnprogram minns du bäst och varför? Skriv en kommentar!

Enligt Margareta så går det knappt att jämföra dagens barnprogram på tv med hur programmen såg ut för bara femton år sen tillbaka i tiden.

– Det är mycket större etnisk mångfald nu än då, för att nämna något, säger Margareta Rönnberg.

Att ett barnprogram skulle kunna förstöra någons uppväxt (Vilse i Pannkakan har nämnts) avfärdar Rönnberg som ren nonsen och hon menar att det mest skrämmande som någonsin visast på Sveriges Televison är ett avsnitt ur Vi på Saltkråkan.

– Du kanske kommer ihåg den lilla flickan som flyter iväg på en flotte utan åror.

Margareta Rönnberg är professor i filmvetenskap vid Högskolan i Gävle, men kallar sig hellre för barnkulturforskare, då barn i film och på tv är det som hon vigt hela sin forskning på, själv anser hon att Fem myror är fler än fyra elefanter, är ett av vår tids bästa barnprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".