Foto: Lars Pehrsson/TT.

Olika inställning till flyktingmottagande i Sörmlands kommuner

Göran Dahlström, kommunalråd, S: Organisationen är under all kritik
1:43 min

Sörmlands kommuner kommer nästa år att få ta emot ännu fler flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige. Anledningen är att det kommer fler barn hit. Men kommunerna i länet har olika inställning till mottagandet.

Katrineholm är en av två kommuner i landet som vägrat skriva avtal med staten om mottagande.

Kommunalrådet Göran Dahlström, S, mycket kritisk till den ökande börda som nu läggs på kommunen.

– Organisationen och strukturen på de här frågorna, både när det gäller barn och vuxna, är under all kritik.

Han vill se till helheten, att Katrineholm totalt sett har tagit emot många flyktingar. Det borde tas hänsyn till det när fördelningen av ensamkommande barn görs, tycker han. Men enligt de nya reglerna kan man inte det. Ingen kommun kan vägra. Kommunen har under året tagit emot 24 ensamkommande barn. De har placerats utanför Katrineholm.

– Vi har inga bostäder för ensamkommande och vi har inga ambitioner att bygga något hem för vård och boende eller börja utbilda personal.

Varför har kommunen inte tecknat avtal?

– Det är staten som åtagit sig detta Det är ingen som har frågat oss i Katrineholm vad vi är beredda att göra i den här frågan. Varför viska teckna ett avtal när ett avtal inte har någon betydelse. Vi har inget avtal idag och tar ändå emot så många som vi gör.

Men ett avtal skulle innebära att Katrineholm får bättre framförhållning och överblick, enligt Lina Devgun, intergrationssamordnade vid länsstyrelsen, som har hand om kommunernas avtal om ensamkommande flyktingbarn. Vingåker har kunnat styra sitt mottagande bättre än Katrineholm genom att ha ett avtal och följa det. De andra kommunerna har också avtal.

– När de får en ledig plats har de kunnat anmäla det till Migrationsverket och på så sätt kunnat styra sitt mottagande. Framförhållningen blir väldigt kort om man inte har en överenskommelse. Det är ganska stor skillnad mellan kommunerna i Sörmland. En del har hållit på länge och har ett ganska stort mottagande och så finns det de små som precis startat sitt mottagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".