Länsstyrelsen uppmanar föräldrar att inte ge sina tonåringar alkohol. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Föräldrar lever på myt om alkohol

Eva-Sara Beckman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen: Köp inte ut till ungdomar
4:53 min

Var fjärde tonårsförälder i Sörmland tror att man kan vara säker på vad tonåringen dricker genom att ge barnet alkohol. Det visar en undersökning som genomförts av TNS-Sifo på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

– Det är viktigt att hålla ihop som föräldrar och att budskapet är att "vi förser inte er med alkohol för ni är inte myndiga". Man är inte mogen för det. Köp inte ut till ungdomar, är uppmaningen från Eva-Sara Beckman, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen.

Enligt Länsstyrelsen är det en myt att man som förälder kan ha kontroll på vad sitt barn dricker genom att köpa ut eller ge alkohol till barnet.

Drygt fem procent av landets niondeklassare och drygt 15 procent av eleverna i gymnasiets årskurs två uppger att de fick alkohol av sina föräldrar senaste gången de drack enligt en skolundersökning från Centralförbundet för alkohol och narkotikafrågor förra året.

Just nu pågår en kampanj, "Tänk om", som Folkhälsomyndigheten står bakom. I Sörmland ingår Eskilstuna, Strängnäs, Nyköping, Vingåker och Trosa tillsammans med landstinget och polisen. Arbetet med förebyggande arbete i Sörmland har pågått sedan 2009. 

Kampanjen är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol. Forskning visar att föräldrar spelar en viktig roll för att motverka drickande bland tonåringar.

Tre tips till föräldrar inför halloween, enligt länsstyrelsen

  • Ge inte tonåringen alkohol. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner (CAN, 2014).
  • Prata med din tonåring om höstlovsplanerna – det visar att du bryr dig.
  • Ta hjälp av varandra. Tillsammans med andra föräldrar kan du mycket lättare hålla koll på vad som händer under utekvällarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".