Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Färre långtidsberoende av försörjningsstöd i Sörmland

Andelen personer som får försörjningsstöd i Sörmland under en längre tid minskade mellan 2012 och förra året - från en andel på 35 till 33 procent. Det är en något lägre andel än i landet i stort, 36,7. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Sörmland hade förra året den högsta andelen av befolkningen som någon gång under föregående år tog emot ekonomiskt bistånd, lite drygt sju procent.

Andel barn i befolkningen som ingår i hushåll som någon gång under föregående år mottagit ekonomiskt bistånd har ökat från nästan 12 till nästan 14 procent.

Andel unga vuxna i åldern 18-24 år som någon gång under föregående år mottagit ekonomiskt bistånd minskar något i Sörmland, som har den högsta andelen i landet.

Kostnad per invånare för utbetalt ekonomiskt bistånd var högst i Sörmland förra året och har varit så under flera år, men kostnaden minskade till 1552 kronor per invånare jämfört med landets 1127 kronor. Den största kostnadsminskningen har skett i Sörmland.

Under perioden 2011-2014 har andelen biståndsmottagare med långvarigt ekonomiskt bistånd  i landet ökat med fem procentenheter, från 31,7 till 36,7 procent. Med långvarigt bistånd menas bistånd under 10-12 månader under året. Jämfört med föregående år har andelen dock minskat med 0,4 procentenheter. Minskningen har varit störst i Kronobergs län och Södermanlands län med 2,3 respektive 1,8 procentenheter.

Långvarigt ekonomiskt bistånd ökar risken för utanförskap och minskar möjligheten att få en fast förankring på arbetsmarknaden, enligt Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".