Mälarsjukhuset hade tidigare bland de kortaste tiderna i landet för strokepatienter, enligt läkaren Bo Danielsson. Foto: Linn Wåhlstedt/Sveriges Radio.

Sörmlänningar sämre på att söka vård för stroke

Bo Danielsson: Informationen har inte gått fram till Sörmlands befolkning
2:29 min

Den sörmländska befolkningen är mindre benägna att söka vård vid misstänkt stroke än många andra i Sverige.

Enligt Nationella strokekampanjens siffror är det 56 procent som kommer inom tre timmar, jämfört med 66 som är genomsnittet i Sverige.

Och siffrorna har blivit sämre efter att kampanjen började berättar Bo Danielsson, som är neurolog på Mälarsjukhuset och ordförande i länsstrokerådet.

– Före den nationella strokekampanjen låg framförallt Mälarsjukhuset väldigt bra till, men under och efter kampanjen så har tiden blivit längre.

Nationella strokekampanjen startade hösten 2011 med syfte att få fler människor att känna igen symtomen på stroke och larma direkt. Men i Sörmland har effekten snarare varit den motsatta.

När det gäller själva vården så har ambulanssjukvården i länet i och för sig blivit något längre men samtidigt kan medicinska kontroller göras redan i ambulansen vilket påskyndar vårdtiden säger Bo Danielsson.

– Handläggningen på själva sjukhuset har mer än halverats de senaste åren och ligger idag på 30-40 minuter enligt honom.

– Sjukvårdsdelen har vi förbättrats men informationsdelen har inte gått fram till Sörmlands befolkning.

– Med hjälp av AKUT-testet kan vem som helst med några enkla frågor kontrollera om en person har fått en stroke och ringa 112, säger Noemi Katzenberg Berger, projektledare för Nationella strokekampanjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".