1 av 2
Fartyget Kertu med slagsida på grund vid Landsort. Foto: Kustbevakningen.
2 av 2
Kustbevakningen undsätter fartyg på grund vid Landsort. Foto: Kustbevakningen.

Fartyg på grund vid Landsort

Grundstött fartyg riskerar att sjunka vid Landsort
2:06 min

Vattennivån sjunker nu sedan Kustbevakningen fått ombord flera pumpar på det 90 meter långa fraktfartyg som i morse gick på grund vid Landsort.

Det var vid femtiden i morse som fartyget som var på väg från Mälaren till Finland gick på grund vid kobben Fudden aldeles intill farleden.

Fartyget ska enligt Kustbevakningen som skickat flera fartyg och helikopter från Skavsta till platsen ha tagit sig loss för egen maskin och försökt ta sig till en lugnare ankarplats i närheten, men börjat ta in så mycket vatten att det enligt Kustbevakningen fanns risk för att det skulle sjunka.

Enligt Kustbevakningen var det tänkt att fartyget skulle tas till hamnen i Oxelösund för reparation.

Vid lunchtid evakuerades fartyget, men befälhavare och maskinbefäl är kvar ombord för att tillsammans med Kustbevakningen pumpa fartyget. Men fartygets egna pumpar klarade inte att hålla undan vattnet.

Trots det hårda vädret som under eftermiddagen lugnat sig något så har Kustbevakingen lyckats få över ytterligare pumpar och vid halvtretiden gick Sjöfartsverket ut med information om att vattennivån i fartyget börjat sjunka, och att läget bedömdes som stabilt.

Vid grundstötningen gick det enligt Kustbevakningen hål i fartygets dubbelbotten och olja från en tank har läckt ut. Kustbevakningen har varit på plats för att försöka ta hand om oljan. 

Vid olycksplatsen rådde kraftig blåst med 15 meter per sekund i medelvind och upp mot 20 meter i byarna vilket försvårat arbetet. Fram på eftermiddagen hade det dock lugnat sig och blåste 8 till 10 meter per sekund från sydväst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".